Behandeling

Plaswekker

De plaswekker kan erg effectief werken bij bedplassen. Zodra het kind begint te plassen, klinkt er een bel- of zoemtoon. Het kind wordt wakker en ontwikkelt op deze wijze vaak de gewoonte om wakker te worden als het moet plassen. 
Een plaswekker kunt u zelf aanschaffen en is vaak ook verkrijgbaar via de thuiszorgwinkel. 

Er zijn twee belangrijke soorten alarmsystemen:

•  het ‘Onderlegger- en belalarm’ bestaat uit een plastic matje dat in het midden van het bed wordt gelegd. Het matje is aangesloten op een bel of zoemer. Het alarm moet buiten handbereik van het kind worden geplaatst, zodat het kind moet opstaan om het uit te schakelen en vervolgens naar het toilet kan gaan.
• ‘Mini-alarms’ worden met een clip bevestigd aan de pyjama van het kind, in de buurt van de kraag. Een dun draadje verbindt het alarm met de sensor, die bevestigd is aan het ondergoed van het kind. Zodra de sensor met vocht in aanraking komt, gaat het alarm af.

Hoe te gebruiken?

• U moet gedurende de eerste 10 nachten uw kind waarschijnlijk wekken als het alarm klinkt, zodat hij of zij het kan uitschakelen en naar het toilet kan gaan. U moet uw kind ook helpen met het verschonen van de lakens en het opnieuw instellen van het alarmsysteem. Via een babyfoon kunt u beter horen wanneer het signaal klinkt.
• Na ongeveer 10 dagen hebben de meeste kinderen geleerd om meteen wakker te worden en het systeem uit te schakelen, zodat de natte plek kleiner wordt. 
• Als uw kind niet wakker wordt van het signaal, zet het geluidsboxje dan in een blikje, zodat het geluid versterkt wordt.
• Wees geduldig. Sommige kinderen zijn droog na 2 maanden plaswekkergebruik, maar veel kinderen doen er 4 maanden over.
• Als uw kind helemaal zindelijk is geworden, blijf dan nog een maand doorgaan.

De plaswekker werkt bij 68% van de gevallen. Als er na ongeveer 6 weken nog geen enkel resultaat geboekt is (bijvoorbeeld een kleinere natte plek of het alarmsignaal klinkt later in de nacht), dan kunt u beter stoppen en het een paar maanden later opnieuw proberen.

Huisarts

Als uw kind afgezien van bedplassen verder gezond lijkt, dan zal er waarschijnlijk geen sprake van ziekte zijn. Als u het vermoeden heeft dat er sprake is van een infectie kunt u het beste met u kind uw huisarts bezoeken. Daarnaast kan hij u ook adviseren over eventuele medicijnen. 


Als het urineverlies van uw kind door een medische aandoening of een handicap en wordt veroorzaakt kunt u ook de rubriek mantelzorg raadplegen.