Personen met een psychische aandoening

Blijf kalm en stel hem/haar gerust

Als uw dierbare een psychische aandoening heeft, zoals dementie of een zenuwbeschadiging, waardoor hij/zij de noodzaak om naar het toilet te gaan niet voelt, dan kan een ongelukje voor hem of haar een ramp zijn. U kunt de situatie normaliseren door ervoor te zorgen dat het ongelukje kalm en snel wordt verholpen, met respect voor de persoonlijke waardigheid.

Zorg voor goede incontinentiebescherming

De juiste incontinentiebescherming absorbeert urineverlies en vangt ontlasting en geurtjes op, zodat de kleding, de leefomgeving en de waardigheid van uw dierbare beschermd wordt. Incontinentiematerialen zijn verkrijgbaar in verschillende maten en absorptieniveaus, voor mannen en voor vrouwen. Veel mensen vinden dat incontinentiemateriaal in de vorm van een onderbroekje geschikter is voor geestelijk verwarde mensen omdat zij zich dan "normaler" voelen. Neem een kijkje in het Productpaviljoen voor meer informatie over de verschillende producten.

TIPS

Vochtinname

De persoon die u verzorgt is misschien geneigd minder te drinken, maar dat leidt tot geconcentreerde urine (herkenbaar aan de donkergele kleur), waardoor de blaas geïrriteerd en overactief raakt. Stimuleer hem of haar om normaal te drinken naarmate hij/zij dorst heeft. Dat moet voldoende zijn om de urine een normale bleekgele kleur te geven. Te veel drinken zal de aandrang om naar het toilet te gaan versterken. Het is van belang om een gezonde balans te vinden.

Denk eraan dat sommige drankjes een urineafdrijvend effect hebben

Cafeïne, alcohol en koolzuurhoudende dranken hebben een urineafdrijvend effect, waardoor hij/ zij vaker naar het toilet moet. Het is verstandig om de consumptie van deze drankjes te beperken.

Regelmatig naar het toilet gaan kan ongelukjes voorkomen

Als uw dierbare vergeet naar het toilet te gaan, geef dan overdag en voor het naar bed gaan regelmatig een waarschuwing. Afhankelijk van zijn of haar psychische toestand is het misschien noodzakelijk dat u meegaat naar het toilet. Zorg er dan voor dat hij/zij kleding kiest die eenvoudig uit te trekken is. Dat vergemakkelijkt het toiletbezoek.

Verschonen en hygiëne

Uw dierbare is mogelijk alert op ongelukjes en kan zich dan zelf verschonen, of u moet een handje helpen. U moet er hoe dan ook voor zorgen dat er op het toilet schone incontinentiematerialen binnen bereik liggen en dat u een afvalemmer met klapdeksel heeft voor de gebruikte verbanden. Broekjes die u aan de zijkant kunt openscheuren, kunnen snel verschoond worden en schone, vochtige doekjes zijn meestal eenvoudiger in het gebruik en zachter voor de huid dan standaard toiletpapier.

Huidverzorging

Urine kan de huid irriteren. Men name de huid van oudere mensen is hier gevoelig voor. Incontinentiematerialen met een hoog absorptieniveau die de urine snel absorberen en de huid droog houden, zullen het risico op huidirritatie verlagen, zelfs wanneer de patiënt langdurig moet zitten. Als u bezorgd bent over de gevoelige huid van uw dierbare, kijk dan in het Productpaviljoen voor beschermende materialen die ontwikkeld zijn om de kans op huidirritaties te verminderen.

Maak een schema voor u en uw dierbare

Mensen met een slecht geheugen of een psychische aandoening voelen zich meestal veel veiliger als zij volgens een vast schema leven. Bij degenen die af en toe zelf naar het toilet kunnen gaan, kan een schema ongelukjes voorkomen. Het is dus de moeite waard om een schema te maken voor maaltijden, toiletbezoek, rustperioden en vrijetijdsbesteding als een wandeling of TV-kijken. U moet ook tijd voor uzelf inplannen, waarin uw dierbare eraan kan wennen dat hij/zij alleen is, als dat mogelijk is, of dat er een andere verzorger komt. Ook als degene die u verzorgt de hele dag zeer weinig doet, kan een vast schema ongelukjes voorkomen.