Incontinentie

Wat is incontinentie?

Ongewenst urineverlies staat ook bekend als incontinentie en komt voor bij zowel mannen als vrouwen van verschillende leeftijden. Zo zijn er meer mensen jonger dan 53 jaar die ongewenst urineverlies ervaren, dan mensen ouder dan 53. Een op de vier mannen en vrouwen krijgt te maken met incontinentie. Bij TENA willen we incontinentie graag bespreekbaar maken en de eerste stap hierin is begrijpen wat het nu eigenlijk precies is.

Kort gezegd hebben mensen die last hebben van incontinentie ongewenst moeite om hun blaas onder controle te houden, wat leidt tot urineverlies.Oorzaken incontinentie

Bij mannen en vrouwen zijn er verschillende oorzaken voor ongewenst urineverlies te vinden.

Oorzaken voor incontinentie bij mannen

Wanneer mannen last hebben van ongewenst urineverlies uit zich dat meestal in aanhoudend druppelen. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Zoals een vergrote prostaat, een urineweginfectie, verstopping van de darmen, overgewicht, roken, lichamelijke aandoeningen, medicijngebruik, mobiliteitsverlies op latere leeftijd of door verzwakte spieren in de prostaat na een operatie. Lees verder om meer informatie te krijgen over de oorzaken van incontinentie bij mannen.

Oorzaken voor incontinentie bij vrouwen

Bij vrouwen zijn de bekkenbodemspieren de veroorzakers van incontinentie. Naarmate het lichaam zich ontwikkelt en ouder wordt, verslappen deze spieren en dat kan bijvoorbeeld leiden tot ongewenst urineverlies wanneer een vrouw niest of hoest. Daarnaast zijn zwangerschap, bevalling en de overgang ook veel voorkomende oorzaken van incontinentie bij vrouwen. Net als bij mannen zijn ook psychische aandoeningen, medicijngebruik, lichamelijke aandoeningen zoals de ziekte van Parkinson, roken, overgewicht, verstopping van de darmen en urineweginfectie bij vrouwen oorzaken van incontinentie..


Soorten incontinentie

Incontinentie kent veel verschillende soorten. Hieronder bespreken we ze.

Aandrangincontinentie

Wanneer u een plotselinge drang tot plassen voelt en urine verliest, dan is er sprake van aandrangincontinentie. Dit wordt ook wel een overactieve blaas genoemd. Wanneer dit het geval is, kunnen de hersenen een verkeerd signaal afgeven en daarbij uw blaas het gevoel geven dat deze voller is dan in deze werkelijkheid is. Bij mannen wordt aandrangincontinentie vaak veroorzaakt door een vergrote prostaat.

Stressincontinentie

Als u ongewenst urine verliest wanneer u niest, lacht, iets zwaars optilt of andere lichamelijk inspanning uitvoert, spreekt men van stressincontinentie. Dit is de meest voorkomende soort van incontinentie bij vrouwen omdat verslapping van de bekkenbodemspieren vaak de oorzaak is.

Druppelverlies

Een vergrote prostaat of zwakkere bekkenbodemspieren kunnen tevens voor verlies van druppels urine zorgen.

Overloopincontinentie

Wanneer uw blaas overvol aanvoelt, maar nauwelijks leeg stroomt tijdens het urineren, kunt u last hebben van overloopincontinentie. Dit komt voor bij mannen doordat de blaas overvol raakt en urine gaat druppelen wanneer de druk op de blaas te hoog wordt.

Functionele incontinentie

Incontinentie komt voor bij mensen die beperkt zijn in hun mobiliteit. Doordat u bijvoorbeeld in een rolstoel zit of bedlegering bent, kan het soms lastig zijn het toilet op tijd te bereiken. Deze vorm wordt daarom ook wel functionele incontinentie genoemd en kan tevens voorkomen bij mensen met een aandoening als Alzheimer waarbij men vergeet naar het toilet te gaan.


Wat kunt u tegen incontinentie doen?

Allereerst is het belangrijk voor uzelf na te gaan wat de oorzaak van uw incontinentie is en van welke soort u last heeft. Geef uzelf vooral niet de schuld van het probleem, maar probeer op zoek te gaan naar oplossingen. Deze kunnen variëren van oefeningen voor de bekkenbodem tot aanpassingen in uw levensstijl, maar ook de keuze voor het juiste incontinentiemateriaal. Raadpleeg vooral uw huisarts als u niet zeker weet wat er gaande is, deze kan u gerust stellen en meedenken aan een oplossing. Kijk op Corewelness.nl voor goede bekkenbodemspieroefeningen.

Aanpassingen in levensstijl

Gezond leven is belangrijk en zeker wanneer u last hebt van incontinentie. Stop niet met drinken om zo de incontinentie terug te dringen, het is juist belangrijk dat u goed blijft drinken. Probeer echter wel te minderen met het drinken van alcohol, frisdrank en cafeïne houdende drankjes. Let daarnaast op wat de invloed van voeding is op uw blaas. Tevens is er een verband tussen incontinentie en overgewicht. Mocht u te zwaar zijn is dit dus een goed moment om op uw gewicht te letten. Door het roken van sigaretten krijgt u geen last van incontinentie, maar het hoesten dat het gevolg is van roken zorgt voor extra druk op uw blaas.

Oefeningen

Voor zowel mannen als vrouwen zijn er bekkenbodemspieroefeningen die fysiotherapeuten aanraden wanneer iemand last heeft van incontinentie. Voor vrouwen is TENA het Corewellness programma gestart. Fysiotherapeut Kari Bø heeft speciaal hiervoor de Pelvicoretechniek ontwikkelt: aan de hand van verschillende bekkenbodemoefeningen krijgt u controle over uw blaas krijgt. Lees hier hoe u een bekkenbodemoefening doet. Daarnaast zijn er ook oefeningen voor mannen.

Wilt u meer weten? Lees dan het volledige advies voor vrouwen met urineverlies of het advies van TENA voor mannen met ongewenst urineverlies.Incontinentiemateriaal

We gaven het al aan bij wat u kunt doen als u last heeft van ongewenst urineverlies: incontinentiemateriaal. De absorberende incontinentiematerialen van TENA zijn extra zacht voor uw huid en met de Fresh Odour Control die ongewenste geurtjes voorkomt, bent u er van verzekerd dat u zorgeloos kunt genieten van uw dagelijkse leven. Bekijk het volledige aanbod van incontinentiemateriaal om het product te vinden dat het beste bij uw wensen aansluit.

Ook mantelzorgers en professionals in de zorgsector voorzien wij graag van informatie over incontinentie. Bekijk hier alle informatie voor mantelzorgers en bezoek Continentiezorg.nl wanneer u een professionele zorgverlener bent.