U lijkt zich te bevinden in <country>

Bezoek uw lokale TENA-website voor lokale informatie.

Wat is een overactieve blaas?


Overactieve blaas syndroom (OAB) is een bekende beschrijving voor een reeks problemen die te maken hebben met aandrang. Het betekent niet dat u incontinent bent, alleen dat u vaak naar de wc moet.

Twee vrouwen drinken koffie op het balkon


Een overactieve blaas betekent doorgaans dat u overdag en vaak ook 's nachts met grote regelmaat naar het toilet moet. Het is normaal om de blaas 4 tot 8 keer per dag te legen. Een overactieve blaas komt het vaakst voor bij oudere mensen en bij vrouwen.


Wat zijn de oorzaken van een overactieve blaas?

Het niveau van ongemak veroorzaakt door een overactieve blaas varieert van iets vaker aandrang tot een constante drang om te plassen. De oorzaken verschillen en zijn soms niet even duidelijk, maar verstopping van de plasbuis kan een factor zijn.

Irritatie van de blaas

Irritatie aan de binnenkant van de blaas kan tot dranggevoelens leiden. Urineweginfectie is een van de oorzaken, waar bacteriën de slijmvliezen in de blaas irriteren. Bepaalde drankjes, zoals koffie en energiedrankjes, bevatten stoffen die ook irritatie kunnen veroorzaken. Blaasstenen kunnen ook een factor zijn. 
 
Er zijn ook verschillende factoren die irritatie van buiten de blaas kunnen veroorzaken en vervolgens tot dranggevoelens kunnen leiden. Constipatie en bepaalde gynaecologische aandoeningen, zoals prolaps of ovariumtumoren, kunnen irritatie van buiten de blaas veroorzaken en kunnen ook leiden tot aandrang.

Leefstijlfactoren en andere oorzaken

Te veel drinken leidt tot grote hoeveelheden urine (polyurie) en veroorzaakt een gevoel van aandrang en veelvuldig toiletbezoek, omdat de blaas snel vol raakt. Bepaald voedsel, zoals soep, fruit en groenten, bevat meer vocht en zorgt dus voor meer urine.
 
Een andere reden voor grote hoeveelheden urine zou diabetes kunnen zijn die niet goed onder controle is. Een hoge bloedsuikerspiegel (hyperglykemie) kan verhoogde dorst en urineproductie (polyurie) veroorzaken.
 

Zorgen voor uzelf

lights by TENA

Voor vrouwen die te maken hebben met licht ongewenst urineverlies.
Jonge, modieuze vrouw met lippenstift op in de zon

TENA Lady

Voor vrouwen die te maken hebben met ongewenst urineverlies.
Vrouw met bruin haar die naar de camera lacht

TENA Men

Voor mannen die te maken hebben met ongewenst urineverlies.
Man van middelbare leeftijd met baard die lacht naar de camera

Zorgen voor anderen

Zorg voor een familielid

Voor degene die voor een dierbare met incontinentie zorgt.
Oudere vrouw en haar jongere familielid genieten van elkaars gezelschap

Zorgverleners

Voor professionele verzorgenden van personen met incontinentie.
Verpleegkundige en oudere vrouw genieten van elkaars gezelschap

What are cookies?

Lorem ipsum dolor sit amet lorem ipsum dolor sit amet lorem ipsum dolor sit amet.