U lijkt zich te bevinden in <country>

Bezoek uw lokale TENA-website voor lokale informatie.

Inzicht in urine-incontinentie bij volwassenen


Urine-incontinentie is een term die alle vormen van ongewenst urineverlies omvat. Er zijn verscheidene soorten, bijvoorbeeld stressincontinentie, gemengde urine-incontinentie, aandrangincontinentie en nog meer.

Ouder echtpaar op de bank


Niet alle vormen van incontinentie zijn hetzelfde en er zijn verschillende oorzaken voor incontinentie bij mannen, bij vrouwen, bij ouderen en bij kinderen. De mate van ongewenst urineverlies kan ook verschillen. Een arts kan een meer gedetailleerde diagnose vaststellen op basis van het type incontinentie, de frequentie en de ernst. Dus als u te maken hebt met ongewenst urineverlies, een ‘zwakke blaas’ of andere blaasklachten kunt u het beste uw arts raadplegen.


Verschillende soorten incontinentie bij volwassenen

Stressincontinentie betekent dat u urine verliest wanneer u zich inspant, bijvoorbeeld wanneer u moet hoesten, niezen of lachen. Het is de meest voorkomende soort incontinentie bij vrouwen, maar is zeldzaam bij mannen.
 
Aandrangincontinentie heeft te maken met incontinentieklachten die betrekking hebben tot een aandrang tot plassen. De hoeveelheid urine kan verschillen, van kleine druppels tot volledige lediging van de blaas. Dit type incontinentie kan ook verschillende oorzaken hebben, zoals een vergrote prostaat, een urineweginfectie of simpelweg doordat u te veel drinkt. Daarom is een juiste diagnose belangrijk, zodat u de juiste behandeling kunt krijgen.
 
Gemengde urine-incontinentie is een combinatie van stressincontinentie en aandrangincontinentie. Het betekent dat u ongewenst urineverlies heeft dat te maken heeft met aandrang of wanneer u zich inspant.
 
Overloopincontinentie komt voor als de blaas niet geheel geleegd kan worden en geleidelijk wordt gevuld met resturine. De meest voorkomende oorzaak van dit soort klachten is een obstructie van de urinebuis, bijvoorbeeld vanwege een vergrote prostaat. Een andere oorzaak kan zijn dat een blaasspier zich niet kan samentrekken om de blaas te legen, wat bijvoorbeeld gerelateerd kan zijn aan diabetische neuropathie. 
 
Neurologische blaasstoornis wordt veroorzaakt door schade aan de hersenen, ruggengraat of zenuwen. Een neurologische blaasstoornis kan voorkomen bij patiënten die schade hebben opgelopen door een trauma, beroerte, multiple sclerose of de ziekte van Parkinson. 
 
Postmictie nadruppelen is ongewenst urineverlies meteen na afloop van het urineren. Dit gebeurt omdat er nog urine achterblijft in de urinebuis. Het komt vaker voor bij mannen en kan soms worden voorkomen door naar voren te drukken op de perineum, om de overgebleven urine te verwijderen. Het kan ook optreden bij vrouwen bij wie de urinebuis te weinig door spieren wordt ondersteund.
 
Functionele urine-incontinentie betekent dat u het toilet niet op tijd kunt bereiken vanwege een vorm van beperkte mobiliteit. Verminderd gezichtsvermogen, verlaagd cognitief vermogen en beperkte mobiliteit kunnen oorzaken zijn van functionele urine-incontinentie.
 

Zorgen voor uzelf

lights by TENA

Voor vrouwen die te maken hebben met licht ongewenst urineverlies.
Jonge, modieuze vrouw met lippenstift op in de zon

TENA Lady

Voor vrouwen die te maken hebben met ongewenst urineverlies.
Vrouw met bruin haar die naar de camera lacht

TENA Men

Voor mannen die te maken hebben met ongewenst urineverlies.
Man van middelbare leeftijd met baard die lacht naar de camera

Zorgen voor anderen

Zorg voor een familielid

Voor degene die voor een dierbare met incontinentie zorgt.
Oudere vrouw en haar jongere familielid genieten van elkaars gezelschap

Zorgverleners

Voor professionele verzorgenden van personen met incontinentie.
Verpleegkundige en oudere vrouw genieten van elkaars gezelschap

What are cookies?

Lorem ipsum dolor sit amet lorem ipsum dolor sit amet lorem ipsum dolor sit amet.